ZGODOVINA

O nas

Ko se na hribih Ritoznoja prebudijo polni vinogradi in pod lupinico grozdnih jagod razbohoti ujeta sladkoba sončnih žarkov je čas, da iz njih iztisnemo okuse, ki bodo z izrazitim karakterjem očarali vinske ljubitelje.

Ljubezen do zemlje, narave in vinske trte je vkoreninjena že v sedmo generacijo družine Frešer. Vse od leta 1832 naše pridne roke s toplino, nežnostjo in strastjo skrbijo za vsako kapljico iz katere se rodi vino.

Svoj trud je v zemljo prvi vložil praprapradedek Markus, nadaljevali pa so prapradedek Leopold in praprababica Genovefa, dedek Štefan in babica Helena ter starša Vladko in Tatjana. Vse od takrat se Frešerjevi zavedamo, da je kakovost našega vina najpomembnejša, saj le tako lahko našim strankam zagotavljamo najboljše izdelke. Ob tem pa ne pozabljamo na naravo, s katero in od katere živimo. Pri našem delu zato uveljavljamo naravne metode vzgoje vinske trte, ekološko kmetovanje pa nam hkrati zagotavlja boljšo kakovost vin in prepoznaven stil, ki bo zadovoljil tudi najbolj zahtevne mednarodne kupce.

Danes kmetijo s pomočjo družine vodita Matjaž in Andreja, ki se kot gurmana zavedata, da se k dobri kapljici prileže tudi okusen prigrizek. Na naši kmetiji vam poleg vin tako postrežemo še domače dobrote lastne proizvodnje oziroma za vas organiziramo degustacije ali pogostitve za manjše zasebne dogodke.
Odkar pomnim, imam velike sanje. Sanje o velikih vinih. Tudi moja družina je vedno trdno in odločno, predvsem pa z vztrajnimi koraki, stala za svojim delom in idejami. To so vrednote, ki so kmetijo Frešer čez stoletja pripeljale vse do danes. Da trdo delo in vztrajnost ne bosta nikoli ostala neopažena, mi je na srce položil že pokojni deda. In enake vrednote želim prenesti tudi na svoje otroke. Verjetno ni slučajnost, da je vino moje življenje, saj si danes ne predstavljam, da bi živel od česa drugega kot bil vinar. Živeti življenje z naravo, v dobrem in v slabem. Vina Frešer, neprespane noči in znoj ritoznojskih hribov so moja strast. Zato danes vem, da živim svoje sanje.
Ritoznoj z začetka 19 stoletja.jpg

Ritoznoj z začetka 19 stoletja

Prvi izris vinarije Markusa Frešerja iz leta 1832.jpg

Prvi izris vinarije Markusa Frešerja iz leta 1832

Spomladansko okopavanje v vinogradu leta 1915.jpg

Spomladansko okopavanje v vinogradu leta 1915

Pradedek Leopold in prababica Genovefa Frešer.jpg

Pradedek Leopold in prababica Genovefa Frešer

Prešanje vina s Francem Rajhom leta 1992.jpg

Prešanje vina s Francem Rajhom leta 1992

E NOVICE

Ste stari
18 let ali več?

Minister za zdravje opozarja: uživanje alkohola lahko škoduje zdravju.